Menu


Tyhjennä lomake -painikkeen on kuoltava!

Sep 19th 2013

Olipa kerran Markus, joka jälleen kerran täytti intterwebsissä jotain kunnallishallinnon lomaketta. Hän naputteli huolellisesti jokaisen kentän, tarkasti vielä kirjoittamansa tiedot – ja sitten lopuksi tyhjensi kaikki antamansa tiedot. Menikö jokin vikaan? Tervetuloa Tyhjennä lomake -painikkeiden ihmeelliseen maailmaan!

Mikä ihme on ”Tyhjennä lomake” -painikkeiden tarkoitus webissä? Joskus webin alkuaikoina web-lomakkeita ehkä käytettiin hyvin eri tavalla kuin nykyään, kenties sarjamuotoisen tiedon – kuten kirjastolainan – syöttämiseen ympäristöissä, joissa serveriskripti ei osannut nollata lomaketta lähettämisen tai back-nappulan painamisen jälkeen. Silti, nyt kaksikymmentä vuotta myöhemmin, lomakkeiden tyhjentämisnappeja näkee edelleen pahaa-aavistamattomien käyttäjien kiusana. Maailmassa on ilmiselvä vääryys.

YTJ:n surkea lomake

YTJ:n erinomaisen surkea lomake. Huomaa, kuinka jatkopainikkeet on sijoitettu tarkisesti itse lomakkeen ulkopuolelle. Ja kaiken lisäksi niin alas, että jopa 24" näytöllä ne jäävät "foldin" alle.

Tyhjennä lomake -painikkeet ovat karmea 90-luvun jäänne webissä, ja niiden täytyy kuolla. Painikkeiden olemassaolo aiheuttaa pääsääntöisesti ainoastaan menetettyä aikaa ja turhautuneita käyttäjiä; en muista, että olisin koskaan – koskaan! – painanut tarkoituksella lomakkeen tietojen tyhjennysnappia. Sitä vastoin muistan useita kertoja kun olen painanut sellaista nappia täysin vahingossa, menettäen kaikki juuri syöttämäni tiedot.

Tilanteen sietämättömyys maksimoidaan usein sijoittamalla lomakkeen tyhjennysnappi aivan lähetysnapin viereen ja erottamalla se visuaalisesti lähetysnapista ainoastaan tekstinsä osalta. Ja ei, käyttäjät eivät lue painikkeiden tekstejä. Tilannetta voisi verrata kauppaan, jossa on kaksi kassajonoa: toinen maksamista varten ja toinen johtamaan asiakas kiertotien kautta maksujonon hännille.

Lomakkeen tyhjennysnapin käyttäminen on huono idea, koska...

  • Nyky-webissä niille ei yksinkertaisesti ole tarvetta. Lomakkeen täytettyään käyttäjä yksinkertaisesti siirtyy muualle tai sulkee ikkunan.
  • Niiden vahingossa painaminen on erittäin yleistä, eikä käyttäjä voi peruuttaa sen toimintaa
  • Ne lisäävät käyttöliittymän monimutkaisuutta tarpeettomasti

Tee itsellesi, ja samalla koko maailmalle, palvelus. Älä enää koskaan laita lomakkeeseesi tyhjennyspainiketta. Tai jos jostain ylimaallisen kummallisesta syystä sellaisen todella tarvitset, niin lisää ainakin vaikka Javascript-varmistuskysely:
onreset="return confirm("Haluatko varmasti menettää kaikki tietosi?")"

« Back to post listing