Menu


Pelien väkivaltaisuus ja ennakkoasenteet

Dec 8th 2010

Harrastan pelejä ja niiden tekemistä, tämä lienee jo selvää. Kun ihmiset (ei-pelaavat) ovat kysyneet minulta harrastuksestani, olen kuullut mm. seuraavanlaisia ensireaktioita:

Pelaatko sinä lähinnä pelejä missä suolet lentelee?
Teetkö sinä semmoisia mahdollisimman väkivaltaisia pelejä?

Varmaan aivan ensiksi on kysyttävä, että ovatko pelit sitten väkivaltaisia. Totta kai ovat! Kuten ovat myös elokuvat, kirjat, näytelmät ja maalaukset. Pelit eivät sinänsä poikkea muusta kulttuurista: väkivalta ja sen uhka on melko perustava osa ihmisluontoa, ja sen käsittely taiteen keinoin on ollut varsin yleistä läpi historiamme. Lisäksi interaktiivinen media toimii luonnollisesti paremmin tilanteissa joissa sitä interaktiota on, mikä varmasti osaltaan painottaa pelien aiheita aktiivisemman toiminnan suuntaan.

Tuotannollisesta näkökulmasta peliteollisuutta voi tosin haukkua matalan aitakohdan väärinkäytöstä; on huomattavasti helpompaa tehdä peli jossa "listitään örkkejä" kuin sellainen joka käsittelisi vaikkapa kumppanin menettämisen tuskaa. Helppoa rahaa kannattaa tietenkin tehdä silloin kun sitä on tarjolla. Tilanne tulee todennäköisesti muuttumaan jahka peliteollisuus kompuroi ulos mediansa lapsenkengistä ja pelien tekijätkin alkavat ottaa alansa niinikään "vakavissaan".

Seuraavan kerran kun kuulet jonkun tuttavasi suunnittelevan kirjaa, kysäisepä onko se sellainen väkivaltainen kirja. Tuleeko turpaan vai ei?

« Back to post listing